Waarom is luchtzuivering zo belangrijk?

De antwoorden op sommige vragen liggen zo voor de hand dat de vragen zelf niet de moeite waard lijken om te vragen. Je zou zulke vragen ‘triviale vragen’ kunnen noemen. Vragen over het belang van schone lucht lijkt zo’n vraag te zijn: zuivere lucht is essentieel om gezond te zijn en iedereen wil gezond zijn! Het is echter logisch om te vragen waarom het belangrijk is om schone lucht in te ademen, omdat de vraag bewustzijn kan oproepen voor een probleem dat niet altijd meteen duidelijk is. Luchtvervuiling is grotendeels onzichtbaar in ons dagelijks leven. Tonerstof, uitlaten van auto’s en huisstofmijtallergenen zijn zo klein dat ze niet met het blote oog kunnen worden gezien. Bovendien zijn veel van de negatieve gezondheidseffecten van luchtvervuiling accumulerend, zodat onze gezondheid geleidelijk achteruitgaat – vaak onopgemerkt van de ene dag op de andere. Maar de gezondheidseffecten van dag in dag uit vervuilde lucht inademen zijn ernstig, daarom is luchtzuivering zo belangrijk. Talloze studies uit de hele wereld hebben aangetoond hoe luchtvervuiling iedereen treft, van een ongeboren kind tot ouderen. Gezondheidseffecten variëren van leerproblemen tot hart- en vaatziekten, verergering van allergieën en astma, evenals vroegtijdige sterfte. Luchtvervuiling binnenshuis is een van de top 5 gezondheidsbedreigingen vandaag. De ultrafijne deeltjes en gasvervuiling die binnen en buiten wordt geproduceerd, zijn zo klein dat ze door de natuurlijke afweer van ons lichaam gaan. Via onze neus en longen bereiken deze toxines onze bloedstroom en daarmee elk deel van ons lichaam. Maar onze gezondheid beschermen, kunnen we met luchtzuivering.

Een luchtreiniger voor luchtzuivering binnenshuis

Het vinden van de juiste luchtreiniger kan moeilijk en verwarrend zijn. Er zijn honderden verschillende modellen en de meeste fabrikanten beweren dat hun luchtreiniger een nieuwe, unieke en revolutionaire technologie biedt, waarvan het grootste deel gewoon marketing is. Er zijn echter enkele luchtreinigers die fantastische resultaten behalen. Deze worden aanbevolen door opinieleiders en worden gebruikt als luchtzuivering in toonaangevende ziekenhuizen, onderzoeksfaciliteiten en overheidsgebouwen over de hele wereld. Maar wat is een luchtreiniger? Een luchtreiniger is een apparaat dat deeltjes en/ of gasvormige vervuiling uit de lucht verwijdert. Ze variëren in omvang en ontwerp, van grote installaties op industriële schaal tot kleine draagbare machines die in een slaapkamer kunnen worden gebruikt voor luchtzuivering. Residentiële luchtreinigers kunnen afzonderlijk staan ​​of worden gebruikt voor luchtzuivering in het volledige gebouw. Er is altijd al een behoefte geweest om de lucht die we inademen schoon te maken. Leonardo Da Vinci had bijvoorbeeld het idee dat een fijn geweven doek dat in water was gedompeld, het leger zou beschermen tegen giftige poeders. Aan het einde van de 18e eeuw ontwierp de Duitse ontdekkingsreiziger en natuuronderzoeker Alexander von Humboldt een primitief gasmasker voor gebruik in de mijnbouw, terwijl de ‘longbeschermer’ van Lewis P. Haslett, die in 1848 zijn octrooi ontving, bevochtigde wol gebruikte met een terugslagklep om stof uit de lucht te filteren. Als je overweegt een luchtreiniger te kopen, bekijk dan de website van Pro Tech Air. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de perfecte luchtreiniger voor jou en je gezin te vinden. De medewerkers van protechair.nl helpen je ook graag verder met eventuele vragen over luchtzuivering.

Welk bewijs is er dat luchtreinigers de gezondheid ten goede komen?

Er zijn een aantal onderzoeken geweest die ons bewijsmateriaal hebben opgeleverd van luchtzuivering door luchtreinigers, zoals:

  • Kinderen met astma die werden blootgesteld aan tweedehands rook, bezochten minder het ziekenhuis
  • HEPA-filters in ziekenhuiskamers verlagen de snelheid van invasieve aspergillose
  • HEPA-filter bleken hartziekten te verminderen
  • HEPA-filter verminderen daadwerkelijk vervuilde lucht
  • Artsen bevelen een luchtreiniger aan bij chronische obstructieve longziektes
  • Luchtreingers werken effectief bij hooikoorts