Een kat in huis? Dit moet elk kattenbaasje weten

eenkatinhuis
Katten zijn prachtige dieren. Elegant, eigenzinnig en nog schattig ook! Deze eigenschappen zijn voor veel mensen een reden om een kat te nemen. Maar een kat is geen speelgoed. Als baasje heb je een verantwoordelijkheid om je kat gezond én gelukkig te houden. En dat gaat niet vanzelf.

Nederland is een echt kattenland. In totaal hebben wij Nederlanders zo’n 4 miljoen katten. Het is logisch dat katten zo populair zijn, want het zijn slimme dieren die een hechte band met hun baasje kunnen opbouwen. Kattenliefhebber ben je vaak voor het leven. Er gaat toch niks boven het geluid van een gelukzalig spinnende poes of kater?

Helaas denken sommige mensen te makkelijk over het nemen van een kat. Bijvoorbeeld omdat je katten niet uit hoeft te laten, zoals een hond. Maar vergis je niet: een kat heeft net zoveel verzorging, aandacht en liefde nodig als andere huisdieren. Wil je graag een kat? Houd dan in ieder geval rekening met de volgende punten:

1. Ga naar de dierenarts
Of je nou een kitten neemt of een kat uit het asiel haalt, het is altijd een goed idee om meteen even langs de dierenarts te gaan. Hij of zij kan je vertellen of je kat gezond is en welke vaccinaties eventueel nodig zijn om ziektes te voorkomen. Raadpleeg de dierenarts ook bij afwijkend gedrag, bijvoorbeeld als je kat weinig eet of drinkt. Of als je kat zich verstopt terwijl ‘ie normaal altijd vrolijk in het rond dartelt. Dit kan erop wijzen dat er iets mis is.

Besef voordat je een kat neemt dat een bezoek aan de dierenarts soms veel geld kan kosten, zeker bij spoedeisende hulp. Kun je dat geld eigenlijk niet missen, vraag je dan af of het wel verstandig is om een kat te nemen. Misschien is het dan beter om eerst te sparen.

2. Complete voeding en vers water
Voor het welzijn van je kat is niets zo belangrijk als verantwoorde voeding en vers drinkwater. Gelukkig hoeft goed kattenvoer echt geen fortuin te kosten. Zo heeft Whiskas uitgebalanceerde kattenbrokken die perfect zijn afgestemd op de levensfase van je kat. Je kunt een kat namelijk niet een heel leven lang dezelfde voeding geven. In elke levensfase (junior tussen de 2 en 12 maanden, volwassen vanaf 1 jaar en senior vanaf 7 jaar) heeft je poes of kater specifieke voedingstoffen nodig.

  • Een kitten  is nog volop in de groei. In het eerste levensjaar moet een kat dus extra calcium en eiwitten binnenkrijgen voor de ontwikkeling van sterke botten, een goed gebit en gezonde spieren en gewrichten.
  • Voeding voor volwassen katten moet extra omega 6-vetzuren en zink bevatten voor een gezonde vacht en huid. Ook is het essentieel dat er genoeg mineralen inzitten; deze houden de urinewegen gezond.
  • Komt je kat op leeftijd? Kies dan voer met extra taurine voor een gezond hart en extra vitamines ter ondersteuning van het afweersysteem. Zo blijft je senior vitaal en kan je nog vele jaren van je huisdier genieten.

Natuurlijk wil je kat ook lekker kunnen smullen. Daarom worden alle producten van Whiskas uitvoerig getest in het gerenommeerde dierenonderzoekscentrum Waltham in Engeland. Alleen het lekkerste droog- en natvoer komt door de keuring van het harige testpanel.

3. Neem de verzorging serieus
Dat eten en drinken moet er ook weer uit. Voor een kat is een schone kattenbak cruciaal. Maak deze dus regelmatig schoon, liefst meerdere keren per dag. Daarmee doe je je kat een groot plezier en voorkom je dat ’ie elders zijn behoefte doet. Zorg er ook voor dat je kat altijd goed bij de kattenbak kan. Zet ’m dus bijvoorbeeld niet in een kamer waarvan de deur dicht kan vallen als je niet thuis bent. Dan is de kans aanwezig dat je tapijt als toilet fungeert.

Het is ook een must om de vacht goed te verzorgen. Zeker langharige katten moet je minstens één keer per week goed borstelen of kammen. Onthoud bovendien dat een stralende vacht en een gezonde huid van binnenuit komen. Dit begint eigenlijk altijd bij de juiste voeding. Ook hier geldt: de levensfase bepaalt welke voedingsbehoeften je kat van nature nodig heeft. Met de voeding van Whiskas geef je je kat een sterke basis voor een optimale gezondheid. En dat zie je terug!

4. Voorkom eenzaamheid en verveling
Je kunt niet altijd thuis zijn. Daarom is het belangrijk dat je huis geschikt is voor katten. Zo moet je kat genoeg ruimte hebben om te spelen. Dit geldt helemaal als je kat niet naar buiten kan, bijvoorbeeld omdat je in een flat woont of in de buurt van een drukke weg. Daarnaast is het voor je kat fijn als ’ie genoeg speeltjes heeft om zichzelf mee te vermaken. Ook een krabpaal met ligplekje en een raam met een mooi uitzicht zijn geen overbodige luxe.

Veel fokkers geven een kitten niet mee als het de enige kat is bij jou thuis. Dat vinden ze zielig. Uiteraard kan een kat ook heel gelukkig zijn zonder speelkameraadje. Maar dan moet je als baasje wel extra je best doen om eenzaamheid en verveling te voorkomen.

5. Geef aandacht en liefde
Ook als je kat goed doorvoed en verzorgd is en bergen speelgoed heeft, wil dat nog niet zeggen dat het beestje een leuk leven heeft. Het geluk van je kat valt of staat uiteindelijk bij jouw aandacht en liefde. En net als bij mensen beginnen jullie op nul. Als je vaak met je kat speelt en hem of haar geregeld aait, zullen jullie de beste maatjes worden. Realiseer je ook dat je een kat niet lang alleen kunt laten. Ben je bijna nooit thuis? Neem dan geen kat.

Veel katten hebben een eigen willetje, dus het kan zijn dat ze niet altijd zin hebben om met je te knuffelen. En je hoeft van een kat ook niet verwachten dat ‘ie je gehoorzaamt. Als je commando’s uit wilt kunnen delen, dan is een hond misschien meer iets voor jou.

We willen dat jouw kat lekker in zijn of haar vel zit. Daarom sturen we graag een gratis sample toe dat afgestemd is op de behoeften die passen bij de levensfase van jouw kat. De voeding van Whiskas wordt ontwikkeld in samenwerking met dierenonderzoekscentrum Waltham, waar ze meer dan 50 jaar ervaring hebben op het gebied van dierenvoeding en onderzoek. Wil jij ook je kat geven wat ze nodig heeft? Vraag dan hier een Whiskas-sample aan!